×
TUR
KAYÜ Anasayfa
Özgeçmiş (CV) Hazırlama
Özgeçmiş (CV) Hazırlama

Dürüst Olun

Yetenek ve becerilerinize uygun bir pozisyonda bulunmak için potansiyel işverenlerinize doğru mesajları iletmeniz önemlidir. Sahip olduğunuz becerileri şirketlerin gereksinimlerine uygunluğunu anlatan bir CV, sizi yansıtan en kıymetli vesika olacaktır. CV’nizi başvuru yapacağınız işe uygun bir şekilde hazırlamanız önemlidir. Öte yandan geçmiş deneyimlerinizi belirtirken dürüst olmalısınız.

CV’nizde Neler Olmalı?

Bir CV’de neler olması gerektiği konusunda birçok farklı görüş olsa da temel olarak bir fikir birliği vardır. Bu noktada teknik beceriler, deneyimler ve sizi tanıtmaya yeterli olacak kısa ve öz bir CV iş görüşmenizin ilk adımını oluşturacaktır. Bu noktada ustaca hazırlanmış bir CV sizin iş görüşmesi yapabilmenize önemli ölçüde etki eder. CV hazırlarken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar şu şekildedir;

CV Tasarımı

Tek bir ideal CV tasarımı yoktur. Sizin için en uygun CV tasarımı başvurduğunuz pozisyona göre belirlenebilir. Özgün tasarımlar kullanabilirsin ancak sayfa ve yazım kurallarına riayet etmeniz gerekmektedir. İlk bakışta göze hoş görünmeli ve CV’nizi inceleyen kişi ulaşmak istediği bilgiyi bulmakta zorlanmamalıdır.

Okunaklı Olmalı

Hazırlamış olduğunuz CV okunaklı ve kolay anlaşılır olmalı. Kompleks cümleler kurmaktan kaçının ve sade bir dille yazmaya özen gösterin.

Sıralama Kronolojik Olmalı

CV oluştururken belirli başlıklar kullanın. Örneğin; Eğitim Bilgileri, Deneyimler vs. Bu başlıklar altında vereceğiniz bilgilerde ters bir kronolojik sıralama kullanın. Genellikle en son bitirdiğiniz okul, en son çalıştığınız iş gibi bilgiler ilk sırada yer almalıdır.

Kısa ve Net Olun

CV hazırlarken kendinizle alakalı olan bilgilerin tümüne yer verebilirsiniz. Ancak bu bilgiler kısa ve net olmalıdır. Ayrıca CV’nizi okuyacak kişinin sıkılacağı bir CV haırlamaktan kaçının. Bu hususta ideal bir CV için genellikle iki sayfa yeterli olacaktır.

Ödül, Başarı ve Belgelerinizi Belirtin

Yetenek ve becerilerinize ek olarak ödülleriniz, başarılarınız ve belgelerinizi de CV’nize yazın. Bu bilgileri ifade ederken pozitif cümleler kurmaya özen gösterin.

İlgi Çekici Olun

İlgi çekici olabilmek için hobilerinizden ve ilgi alanlarınızdan bahsedin. Fakat kesinlikle yapmadığınız bir hobiyi burada belirtmeyin. Kitap okumak, gezmek, müzik dinlemek gibi hobileriniz olabilir ancak bu hobiler çok ilgi uyandırmayacağından saha spesifik hobileriniz varsa bunlardan bahsedin. Ayrıca bu başlığı kısa tutmanız faydanıza olacaktır. 3.Tekil Şahıs Eki Kullanın: CV’nizi yazarken

3. tekil şahıs ekini kullanmanız gerekmektedir

Bu şekilde ifadeleriniz daha anlaşılır olacak ve ben merkezli olmaktan çıkacaktır.

Referans Belirtin

Referanslar sizler için önemli bilgi kaynaklarıdır. Bu nedenle referans yazmak sizin için artı sağlayacaktır. Bu hususta yakın akrabalarınızı referans olarak yazmaktan kaçının. Referans olarak seçeceğiniz kişiler objektif olmalıdır. Bir hocanızı referans gösterebilirsiniz. Ayrıca referans gösterdiğiniz kişinin ulaşılabilir olmasını sağlamak için kim olduğunu, ne iş yaptığını ve gerekli iletişim bilgilerini belirtin.

Belirsiz Olmayın

CV’nizde karşı tarafında aklında soru işareti oluşturacak ifadelerden kaçının.